Nieuws

Ontmoetingsdag flexwoningen aan de Noorderveenweg

Gepubliceerd op 4 september 2023
Afbeelding

Op 22 september 2023 is er de mogelijkheid om kennis te maken met uw nieuwe buren uit Oekraïne. Tijdens deze gezellige middag zijn er muzikale optredens, workshops en hapjes gemaakt door de Oekraïense bewoners van de flexwoningen. Voor de kinderen zijn er leuke spelletjes te doen. Ook zijn er medewerkers van Parteon die u informatie geven over de bouw van de andere flexwoningen voor woningzoekenden.

Lees verder

Welkomstwandeling voor de Oekraïners in Assendelft

Gepubliceerd op 12 juli 2023
Afbeelding

Op vrijdag 7 juli heeft de gemeente in samenwerking met het Sociaal Wijkteam en betrokken buurtbewoners een welkomstwandeling georganiseerd voor de Oekraïense bewoners van de flexwoningen. Zij wonen nu bijna een maand aan de Noorderveenweg.

Lees verder

Vandaag verhuizen 154 Oekraïense vluchtelingen naar flexwoningen Noorderveenweg

Gepubliceerd op 15 juni 2023
Afbeelding

Vandaag verhuizen er 154 Oekraïense vluchtelingen naar de flexwoningen aan de Noorderveenweg. De meeste mensen die vandaag verhuizen komen van de opvangboten in de Havenbuurt. Ze mogen maximaal drie jaar in de flexwoningen blijven.

Lees verder

Geslaagde buurtbijeenkomst opvangboten Havenbuurt

Gepubliceerd op 17 mei 2023
Afbeelding

Dinsdagavond 9 mei was er een buurtbijeenkomst in de lounge van  een van de boten aan de Havenstraat waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Een bijeenkomst voor de bewoners van de boten, van de Havenbuurt en van het Zaaneiland om elkaar te ontmoeten, terug te blikken en vooruit te kijken. De Oekraïense bewoners wonen inmiddels eenjaar op de boten en verblijven hier nog een half jaar. De boten worden nog  tot en met 30 november als opvanglocatie gebruikt, daarna gaan de boten weg.

Lees verder

Vergunning voor noodopvanglocatie in leeg kantoorpand Saendenborch

Gepubliceerd op 17 mei 2023
Afbeelding

De burgemeester en wethouders van Zaanstad hebben onlangs de vergunning verleend om het leegstaande kantoorpand Saendenborch (hoek Rustenburg – Stationsstraat) te verbouwen naar een noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Het is de bedoeling dat op deze locatie voor een periode van 2 tot 3 jaar ongeveer 450 vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen.

Lees verder

De leefgeldregeling wordt aangepast per 1 februari 2023

Gepubliceerd op 3 januari 2023
Afbeelding

Op basis van de Regeling opvang ontheemden Oekraïne (RooO) van het Rijk hebben vluchtelingen uit Oekraïne sinds 1 april 2022 recht op leefgeld. Per 1 februari 2023 verandert de hoogte van het leefgeld.

Lees verder

Haalbaarheidsonderzoek vluchtelingenopvang op boten aan Gerrit Bolkade

Gepubliceerd op 15 december 2022
Afbeelding

Zaanstad onderzoekt of het haalbaar is om een aantal riviercruiseschepen aan te leggen aan de Gerrit Bolkade, in de Nieuwe Zeehaven bij bedrijventerrein Westerspoor in Zaandam om daar 600 vluchtelingen op te vangen. Dit is voor ongeveer twee jaar.

Lees verder

Saendenborch tijdelijke opvangplek voor 450 vluchtelingen uit Oekraïne

Gepubliceerd op 12 december 2022
Afbeelding

Saendenborch, het voormalig UWV-kantoor in het centrum van Zaandam, wordt verbouwd om plaats te bieden aan ongeveer 450 vluchtelingen uit Oekraïne. De eigenaar van het pand heeft plannen om het gebouw te verbouwen naar woningen en shortstay-appartementen. In de zomer zijn de plannen voor woningbouw met de buurt gedeeld. Binnenkort tekenen de eigenaar en gemeente Zaanstad de overeenkomst waarin de plannen voor woningbouw worden vastgelegd. Deze verbouwing zal enkele jaren duren en het pand staat tot die tijd leeg. Daarom is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang voor een periode van twee tot drie jaar.

Lees verder

Omgevingsvergunning tijdelijke woningen voor Oekraïense vluchtelingen

 

U kunt reageren tot en met 14 december

 

4 november 2022
Het college van Zaanstad heeft ingestemd met de omgevingsvergunning voor tijdelijke woningen langs de Noorderveenweg in Assendelft voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dit is voor een periode van maximaal drie jaar. U kunt reageren op dit besluit.

Lees meer

Impressie van de flexwoningenImpressie van de flexwoningen van Me-2 Architecten

Informatiepunt voor Oekraïners op het stadhuis

11 oktober 2022
Vanaf nu kunnen vluchtelingen uit Oekraïne alle dagen terecht bij het informatiepunt op het stadhuis. Afgelopen september was dat alleen op woensdagochtenden.  Oekraïners kunnen bij dit informatiepunt terecht met vragen over verblijf in Nederland en Zaanstad. Zoals vragen over officiële documenten, algemene vragen over bijvoorbeeld onderwijs, het vinden van werk, verzekeringen en kinderbijslag en het openen van een bankrekening. Ook kunnen we informatie en contactgegevens geven van lokale en landelijke organisaties voor verschillende zaken. Een afspraak maken is niet nodig, aanmelden kan bij het informatiepunt naast de receptie.

Lees meer

foto van de publiekshal van het stadhuis

192 tijdelijke woningen op braakliggende terrein langs Noorderveenweg in Assendelft


1 september 2022
Zaanstad wil 192 tijdelijke woningen plaatsen op het braakliggende terrein bij de kruising Parkrijklaan/Noorderveenweg in Assendelft. De Rijksoverheid maakte eind augustus bekend om flexwoningen in te zetten voor vluchtelingen uit Oekraïne, spoedzoekers en starters. Het gaat om kant-en-klare (container)woningen die makkelijk en snel zijn te plaatsen. Een deel van het terrein langs de Noorderveenweg is voor het nieuwbouwproject De Overhoeken. Op het deel waar vooralsnog geen nieuwbouwwoningen komen, is ruimte voor de tijdelijke flexwoningen. Zaanstad heeft voor deze plek gekozen omdat vanaf hier voorzieningen, zoals winkels en zorg, goed bereikbaar zijn. Verder zijn voor deze plek al geluids- en natuuronderzoeken uitgevoerd.

Lees meer

Impressie van de flexwoningenImpressie van de flexwoningen van Me-2 Architecten

In september algemeen spreekuur in stadhuis voor vluchtelingen uit Oekraïne 

31 augustus 2022

In september is er vier keer een spreekuur voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hier kunnen zij terecht met vragen over hun verblijf in Nederland en Zaanstad. Zoals vragen over officiële documenten (paspoort) en bewijs van verblijf (inschrijving gemeente en stickers).  En voor algemene vragen over bijvoorbeeld onderwijs, het vinden van werk, verzekeringen en kinderbijslag en het openen van een bankrekening. Ook kunnen we informatie en contactgegevens geven van lokale en landelijke organisaties voor verschillende zaken. Vluchtelingen kunnen hier ook een gratis informatiepakket ophalen met belangrijke informatie over allerlei verschillende onderwerpen. Het spreekuur is voorlopig op 7, 14, 21 en 28 september van 09.00-12.00 in het stadhuis. Een afspraak maken is niet nodig en er is een tolk aanwezig. Mensen kunnen zich melden bij de receptie of de host.

foto van het stadhuis

Zeecruiseschip Aurelia niet geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen in Zaanstad


25 juli 2022
De afgelopen tijd heeft gemeente Zaanstad onderzoek gedaan of het mogelijk is om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen op het zeecruiseschip Aurelia. Hier zou ruimte zijn voor maximaal 1078 mensen. Uit onderzoek is gebleken dat de komt van de zeecruiser niet haalbaar is.

Lees meer

foto van zeecruiser Aurelia

Vluchtelingen en asielzoekers: wat is eigenlijk het verschil? 


25 juli 2022
In dit filmpje van Vluchtelingenwerk Nederland geeft persvoorlichter Evita geeft uitleg over feiten en cijfers rond vluchtelingen. Zo worden de begrippen vluchteling, asielzoeker en migrant vaak door elkaar heen gebruikt. Toch hebben zij echt een andere betekenis. En hoeveel vluchtelingen komen er naar Nederland? Evita vertelt er meer over.Crisisnoodopvanglocatie Spatter in Wormer sluit op 12 juli


19 juli 2022

De crisisnoodopvanglocatie aan de Spatterstraat in Wormer wordt per 12 juli gesloten. Vanaf dat moment krijgt de sporthal zijn oorspronkelijke functie terug. Inwoners, scholen en verenigingen kunnen zo weer hun normale programma in de sporthal volgen. Vanaf nu worden vluchtelingen die in Nederland aankomen opgevangen door het knooppunt coördinatie informatie Oekraïne (KCIO). Zij verwijzen de vluchtelingen door naar de opvanglocaties.  

Lees meer op de website van de veiligheidsregio

foto van de sporthal de Spatter

De Zaanse Verhalen: Stadsreporter Sarah Vermoolen spreekt met Oekraïense tolk Oksana Guseletova


14 juli 2022

Stadsreporter Sarah Vermoolen zoekt overal in Zaanstad naar mooie verhalen en maakt daar een geschreven verhaal, video of beeldverslag van.  Zo sprak ze met  Oksana Guseletova (43 jaar). Sinds de oorlog op 24 februari uitbarstte in Oekraïne veranderde haar totaal. Ze woont met haar man en hun twee kinderen sinds 2014 in Westzaan. Haar verhaal begint natuurlijk al veel eerder. Sarah Vermoolen heeft twee verhalen gemaakt. In de eerste leest u waar Oksana vandaan komt en in de tweede hoe zij zich nu in Nederland inzet om Oekraïense vluchtelingen te helpen.

Lees de verhalen

foto van Oksana GuseletovaOksana Guseletova
Bron: De Zaanse Verhalen

 

Gratis activiteiten voor kinderen en jongeren tijdens de zomervakantie 

13 juli 2022
Vanaf 18 juli kunnen kinderen en jongeren de hele zomervakantie gratis meedoen aan leuke, sportieve en spannende evenementen tijdens de zomervakantie. Zaanse verenigingen en instanties op het gebied van sport, cultuur en lifestyle hebben afwisselende workshops bedacht om kinderen onvergetelijke dagen te bezorgen. Meer informatie over de Zaanse Zomer Experience staat op www.zaanse-experience.nl.

Lees meer

foto van spelende kinderen

Regeling omwisseling Oekraïense bankbiljetten


22 juni 2022
Vanaf 15 juni 2022 kunnen vluchtelingen met de Oekraïense nationaliteit eenmalig maximaal 10.000 contante hryvnia omwisselen (circa 310 euro). Zij kunnen daarvoor terecht bij vestigingen van GWK Travelex. Deze regeling geldt in eerste instantie voor 3 maanden en loopt tot 15 september 2022.

Lees meer

Barry zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen in Zaanstad 


8 juni 2022
Barry van Zundert is vrijwilliger bij het Leger des Heils. Hij helpt op het riviercruiseschip in Zaandam waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen.

‘Ik vind het fantastisch om te zien dat Oekraïense vluchtelingen zo dankbaar zijn. Laatst heb ik met een bus de Oekraïense kinderen naar school gebracht en weer opgehaald. Zij kregen een rondleiding in hun nieuwe tijdelijke school. De ouders waren zo dankbaar. Dat gaf mij een enorm bevredigend gevoel. Daar doe je het toch voor...’

Lees meer

Gemeente Zaanstad helpt vluchtelingen uit Oekraïne bij vinden van een betaald werk 


30 mei 2022
Gemeente Zaanstad wil vluchtelingen uit Oekraïne helpen bij het vinden van betaald werk. Onlangs is de gemeente gestart om deze hulp te bieden aan vluchtelingen die in opvanglocaties van de gemeente verblijven. Dit hebben we gedaan door hen in contact te brengen met uitzendbureaus en het werkgeversservicepunt (WSP). Vluchtelingen die graag willen werken melden zich aan voor een gesprek met een uitzendbureau of het WSP.  Zij helpen hen dan verder bij het vinden van passend werk. De eerste groep mensen heeft hierdoor al een baan gevonden. Ook de vluchtelingen die in gastgezinnen verblijven willen we graag op deze manier helpen. Zij kunnen zich voor een gesprek naar werk aanmelden door een e-mail te sturen naar noodopvang@zaanstad.nl.

Lees meer

foto van twee mensen in gesprek

Tweede riviercruiseschip aangekomen in Zaandam


25 mei 2022
Vandaag is het tweede riviercruiseschip voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in Zaandam. Het schip Cezanne is aangemeerd naast het cruiseschip de Lisabelle, dat vanaf begin mei aan de Havenstraat ligt. Voordat de vluchtelingen aan boord van de Cezanne kunnen moet eerst een aantal aanpassingen voor wat betreft brandveiligheid gedaan worden. De verwachting is dat begin volgende week het schip klaar is voor de opvang. Op de boot is plek voor 108 mensen.

foto van de boten aan de Havenstraat

Gezichten van onze vrijwilligers: Anastasia zet zich in voor Oekraïense vluchtelingen in Zaanstad


19 mei 2022
Anastasia is op 6 maart met haar dochter gevlucht uit Oekraïne. Ze is in Zaanstad terecht gekomen en is bijna elke dag actief in ‘de winkel’ in het Rozenhof waar Oekraïense vluchtelingen gratis producten kunnen halen.

Lees meer


Leefgeld vluchtelingen aanvragen in stadhuis Zaandam


18 mei 2022
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op financiële ondersteuning. Dit wordt leefgeld genoemd. Om in aanmerking te komen voor leefgeld, moeten zij geregistreerd zijn in het BRP van de gemeente Zaanstad en een BSN-nummer hebben of een registratie het Rode Kruis.

Lees meer

foto van de publiekshal in het stadhuis

Gemeente Zaanstad onderzoekt nieuwe opvanglocatie op zeecruiseschip voor vluchtelingen uit Oekraïne


17 mei 2022
Gemeente Zaanstad is dringend op zoek naar meer plekken om de vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd op te kunnen vangen. Daarom onderzoekt de gemeente of een zeecruiseschip kunnen kan gebruiken als opvanglocatie. Dit schip heeft de naam GNV Aurelia en heeft plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen. Het gaat om een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar met een mogelijkheid om te verlengen. De gemeente gaat onderzoeken of de kade aan de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer een geschikte aanmeerplek voor het schip is. Het is nog niet zeker of het schip komt. Dat hangt af van het haalbaarheidsonderzoek dat wij nu uitvoeren.

Lees meer

Vluchtelingenopvang vanaf 1 mei niet meer in Taets

28 april 2022
De vluchtelingen in Taets kunnen tot 1 mei in Taets blijven. Alle bewoners gaan tussen 1 en 6 mei tijdelijk naar een andere locatie. Dit zijn de tweede sporthal in Wormer en City Trip Hostel in Purmerend. Het Leger des Hels kiest welke plek geschikt is. Het vervoer van Taets naar de twee tijdelijke locaties, wordt geregeld. Daarna gaan de vluchtelingen naar een opvangplek waar zij langere tijd kunnen blijven. Dit zijn 2 mogelijke plekken: één van de twee riviercruiseschepen MS Cezanne of MS Lisabelle aan de Havenstraat in Zaandam. Of een gastgezin in of buiten de regio Zaanstreek-Waterland. Daar kunnen de vluchtelingen in ieder geval tot 1 november 2023 verblijven. Vanaf eind juni kunnen vluchtelingen ook voor langere tijd terecht in het oude schoolgebouw van Et Buut aan de Parkstraat in Zaandam.  Daar is plek voor 45 mensen. Op dit moment zijn wij op zoek naar meer plekken die snel geschikt zijn en waar vluchtelingen voor een langere tijd kunnen verblijven.  We kijken bijvoorbeeld of en hoe we leegstaande gebouwen gereed kunnen maken.


Foto van het oude schoolgebouw van Et Buut


Noodopvang vluchtelingen uit Oekraïne in oude school Et Buut


21 april 2022
Gemeente Zaanstad gaat het hoofdgebouw van de voormalig basisschool Et Buut aan de Parkstraat in Zaandam ombouwen naar 11 wooneenheden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Hier kunnen maximaal 45 vluchtelingen tijdelijk wonen voor een periode van 6 maanden tot 2 jaar. De verwachting is dat de verbouwing op 26 april begint. Ongeveer een maand later kunnen de eerste vluchtelingen er wonen.

Lees meer

Foto van oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam

Aanvraag leefgeld vluchtelingen uit Oekraïne bij gastgezinnen


20 april 2022

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben vanaf 1 april recht op een financiële ondersteuning. Dit wordt leefgeld genoemd. Dit bedrag is voor kleding en andere persoonlijke uitgaven. Om in aanmerking te komen voor leefgeld, moeten vluchtelingen geregistreerd zijn in het Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zaanstad en een BSN-nummer hebben.

Lees meer


foto van een balie

Twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat voor opvang vluchtelingen


7 april 2022
Vanaf 1 mei komen er twee riviercruiseschepen naar Zaanstad voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De schepen, waar ongeveer 260 mensen tijdelijk kunnen wonen, zullen aanleggen bij de aanmeerplaats bij de Havenstraat in Zaandam. Daarnaast heeft Zaanstad, namens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, de opdracht gegeven om 312 woonunits in te kopen die op termijn in de regio geplaatst kunnen worden. Naar verwachting zijn in september de eerste units klaar.

Lees meer

Oekraïense vluchtelingenkinderen kunnen in Zaanstad onderwijs volgen


1 april 2022
Oekraïense vluchtelingen kunnen hun kinderen inschrijven voor onderwijs of kinderopvang op de Kernschool in Zaandam. Zaanstad heeft een extra noodlocatie ingericht voor het verzorgen van onderwijs aan de Oekraïense kinderen. Deze extra noodlocatie is gevestigd op de Panneroodstraat 3 in Zaandam.

Lees meer

Tijdelijke noodopvang in Taets voor vluchtelingen uit Oekraïne


10 maart 2022
Op dit moment is het oorlog in Oekraïne, in het oosten van Europa. De Nederlandse overheid aangegeven dat er in elke regio zo snel mogelijk 2000 opvangplekken moeten komen. Ook Zaanstad moet hierin een rol spelen. Eén van de plekken waar Zaanstad op korte termijn vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen, is in Taets op het Hembrugterrein. 

Update 17 maart 2022: eerste vluchtelingen naar Taets

Vanaf vandaag verwachten we de eerste vluchtelingen in de evenementenhal van Taets in Zaandam. Hier is plek voor maximaal 440 mensen, de locatie is beschikbaar tot en met 1 mei. Vanuit deze grootschalige opvang gaan de vluchtelingen naar een opvang in of buiten de regio waar zij langere tijd kunnen blijven. De hal is met tussenwanden omgebouwd naar kamers voor 8 personen. Op deze locatie is, meer dan in de eerste noodopvanglocatie, meer mogelijk op het gebied van dagbesteding en ondersteuning.  De dagelijkse leiding van deze locatie is in handen van het Leger des Heils.


foto van Taets

Inzamelactie voor Oekraïense vluchtelingen in Zaanstad


7 maart 2022

Zaanstad zamelt spullen in voor Oekraïense vluchtelingen. Het nieuws uit Oekraïne is hartverscheurend. We zien dat het veel Zaankanters raakt en graag iets willen doen voor vluchtelingen die in Zaanstad verblijven. Daarom een inzamelactie: sinds dinsdag 8 maart kan je in het Rozenhof in Zaandam, in het oude pand van Miss Etam spullen inleveren.


foto van pand Miss Etam

Zaanstad vangt eerste Oekraïense vluchtelingen op in hotel


3 maart 2022
Zaanstad vangt in samenwerking met een Zaans hotel sinds woensdagavond negen Oekraïense vluchtelingen op. Op 2 maart bleek dat de eerste opvang in Amsterdam zich snel vulde en er behoefte was aan extra bedden. Zaanstad heeft vervolgens in overleg met een Zaans hotel kunnen regelen dat er per direct negen bedden beschikbaar kwamen voor mensen uit Oekraïne.


foto van het stadhuis

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl