Onderzoek naar nieuwe opvanglocaties op zeecruiseschip 

Gemeente Zaanstad onderzoekt nieuwe opvanglocaties op zeecruiseschip voor vluchtelingen uit Oekraïne


17 mei 2022
Gemeente Zaanstad is dringend op zoek naar meer plekken om de vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd op te kunnen vangen. Daarom onderzoekt de gemeente of een zeecruiseschip kunnen kan gebruiken als opvanglocatie. Dit schip heeft de naam GNV Aurelia en heeft plek voor maximaal 1.078 vluchtelingen. Het gaat om een periode van minimaal 6 maanden tot maximaal 1,5 jaar met een mogelijkheid om te verlengen. De gemeente gaat onderzoeken of de kade aan de Willem Thomassenhaven (Nieuwe Zeehaven) bij PontMeyer een geschikte aanmeerplek voor het schip is. Het is nog niet zeker of het schip komt. Dat hangt af van het haalbaarheidsonderzoek dat wij nu uitvoeren. 

De gemeente heeft een optie, in de vorm van een intentieovereenkomst, genomen op het schip. Voordat er een definitieve overeenkomst komt, moeten we eerst onderzoeken wat de kosten zijn en of het technisch mogelijk is het schip aan te kunnen meren. Ook moeten we kijken wat er nodig is om de omliggende bedrijven goed bereikbaar te blijven houden voor klanten en leveranciers. Én wat er nodig is om de directe omgeving (verkeers)veilig te houden.

Zeecruiseschip biedt snelle opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne 

De GNV Aurelia is jaren gebruikt als opvangschip voor vluchtelingen in Italië en is direct beschikbaar voor opvang. Alle hutten op het schip hebben eigen douche- en toiletvoorzieningen. Ook zijn voorzieningen zoals onderwijs, medische zorg en speelruimte voor kinderen mogelijk op het schip.

Het Rijk vraagt om voor meer opvang te zorgen: zeeschip GNV Aurelia is een kans

Door de oorlog in Oekraïne zijn steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne die opvang zoeken in Europa. Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken. In Zaanstad hebben wij de afgelopen tijd al mensen kunnen opvangen in Taets op het Hembrugterrein. Sinds kort vangen we gevluchte Oekraïners op in een riviercruiseboot aan de Havenstraat en binnenkort ook in het oude schoolpand Et Buut in Zaandam. Maar er zijn meer opvangplekken nodig. Zeeschip GNV Aurelia kan hiervoor een oplossing bieden.

foto van schip De Aurelia

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl