Nieuws

Haalbaarheidsonderzoek vluchtelingenopvang op boten aan Gerrit Bolkade

Gepubliceerd op 15 december 2022
Afbeelding

Zaanstad onderzoekt of het haalbaar is om een aantal riviercruiseschepen aan te leggen aan de Gerrit Bolkade, in de Nieuwe Zeehaven bij bedrijventerrein Westerspoor in Zaandam om daar 600 vluchtelingen op te vangen. Dit is voor ongeveer twee jaar.

In Zaanstad vangen we op een aantal plekken vluchtelingen op. Op de riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in het oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam vangen we ruim 300 Oekraïners op Ook bieden we ongeveer 650 asielzoekers een opvangplek op twee boten in de Achtersluispolder. Maar deze plekken zijn niet voldoende. Omdat er in heel Nederland een tekort is aan opvangplekken voor Oekraïners en asielzoekers uit andere landen, moeten er meer plekken komen.

Onderzoek naar haalbaarheid

Het is nog niet zeker of de schepen komen. Voordat we een besluit nemen, moeten we eerst een aantal zaken uitzoeken. Zoals hoeveel schepen we aan de kade kunnen aanleggen en hoe ze dan het beste kunnen liggen. En welke aanpassingen er aan wal nodig zijn. Zo moeten we de schepen kunnen aansluiten op walstroom. Ook is het belangrijk dat de omliggende bedrijven goed bereikbaar blijven en dat de omgeving verkeersveilig blijft. Daarnaast bekijken we wat dit betekent voor de scheepvaart.

Als het onderzoek klaar is dan weten we of het mogelijk is om de schepen voor de opvang aan te leggen aan de Gerrit Bolkade. Als blijkt dat dit haalbaar is, dan organiseren we een inloopbijeenkomst voor de ondernemers rond de kade. We verwachten hier in januari 2023 meer over te weten.

Opvangen van mensen in nood

Op dit moment weten we ook nog niet zeker wie we op de schepen gaan opvangen. Het eerste plan is dat dit vluchtelingen uit Oekraïne zijn. Maar er zijn ook meer plekken nodig voor asielzoekers uit andere landen. Het is mogelijk dat het Rijk daarom vraagt om op de schepen eerst asielzoekers op te vangen.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl