Leefgeld

Leefgeld vluchtelingen aanvragen in stadhuis Zaandam


Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op financiële ondersteuning. Dit wordt leefgeld genoemd. Om in aanmerking te komen voor leefgeld, moeten zij geregistreerd zijn in het BRP van de gemeente Zaanstad en een BSN-nummer hebben of een registratie het Rode Kruis.

De Oekraïense vluchtelingen kunnen het leefgeld aanvragen in het stadhuis van gemeente Zaanstad in Zaandam. (Stadhuisplein 100). Dit kan vanaf 25 mei tot en met 29 juni iedere woensdag van 09.00 tot 12.00 uur. Vluchtelingen kunnen zich melden bij de receptie en worden dan verder geholpen door een medewerker van gemeente Zaanstad.

Om het leefgeld aan te kunnen vragen moeten vluchtelingen uit Oekraïne meenemen:

  • Het registratieformulier van de gemeente Zaanstad met BSN-nummer en die van een eventuele partner en eventuele kinderen;
  • Identiteitsbewijs of paspoort
  • Een Nederlandse bankrekening geopend? Dan ook de bankpas hiervan;
  • Meerderjarige kinderen (18 jaar en ouder) moeten zelf leefgeld aanvragen.
  • Geen BSN-nummer? Dan wil de gemeente weten of de vluchtelingen  bij aankomst in Nederland geregistreerd zijn bij het Rode Kruis. Dit zullen wij nagaan bij het Rode Kruis.

Uitgifte van het leefgeld

Het duurt ongeveer 14 dagen voordat de aanvraag is verwerkt. Aan vluchtelingen met een bankrekening wordt het leefgeld op de 1ste van de maand gestort op de bankrekening. Daarnaast krijgen ze het leefgeld van de maand mei met terugwerkende kracht.

Vluchtelingen zonder bankrekening krijgen een bankpas

Vluchtelingen die geen Nederlandse bankrekening hebben, krijgen een bankpas van gemeente Zaanstad. In dit geval krijgen de vluchtelingen na de aanvraag van het leefgeld een bericht wanneer de bankpas klaarligt. Zij kunnen deze op het stadhuis in Zaandam ophalen.  Op deze bankpas komt het leefgeld. Het leefgeld van de maand mei wordt met terugkerende kracht uitbetaald.

Hoe hoog wordt het leefgeld?

Het leefgeld voor vluchtelingen in een opvanglocatie van de gemeente is € 55,- per persoon per maand. Het leefgeld voor vluchtelingen bij gastgezinnen is  € 260,- per maand. Daarnaast ontvangen zij een extra wooncomponent van € 215 ,- per volwassene en € 55,- per minderjarige per maand. Hiermee kunnen zij vrijwillig een bijdrage betalen aan het gastgezin. De uiteindelijke hoogte van het leefgeld is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de vluchtelingen. Als iemand bijvoorbeeld werkt, heeft dit invloed op de hoogte van het leefgeld.

Gaat het leefgeld en wooncomponent naar het gastgezin?

Dat is niet verplicht. Gastgezinnen en vluchtelingen kunnen hier wel afspraken over maken. Elk gastgezin doet de opvang van vluchtelingen anders.  Het is verstandig om die afspraken voorafgaand aan het verblijf (schriftelijk) vast te leggen. 

Heeft werk invloed op de hoogte van het leefgeld?

 Als vluchtelingen uit Oekraïne betaald werk gaan doen hebben zij geen recht meer op leefgeld. Ook is het verplicht om dit betaalde werk te melden bi gemeente Zaanstad. Dit kan via digitaal@zaanstad.nl. Verder is het belangrijk dat vluchtelingen zichzelf verzekeren voor zorgkosten. Zij kunnen zich aanmelden bij een zorgverzekeraar.

Wat voor gevolgen heeft werken op een plek bij een gastgezin?

Vluchtelingen die werken hoeven het gastgezin niet te verlaten.  foto van publiekshal in stadhuis

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl