Nieuws

Saendenborch tijdelijke opvangplek voor 450 vluchtelingen uit Oekraïne

Gepubliceerd op 12 december 2022
Afbeelding

Saendenborch, het voormalig UWV-kantoor in het centrum van Zaandam, wordt verbouwd om plaats te bieden aan ongeveer 450 vluchtelingen uit Oekraïne. De eigenaar van het pand heeft plannen om het gebouw te verbouwen naar woningen en shortstay-appartementen. In de zomer zijn de plannen voor woningbouw met de buurt gedeeld. Binnenkort tekenen de eigenaar en gemeente Zaanstad de overeenkomst waarin de plannen voor woningbouw worden vastgelegd. Deze verbouwing zal enkele jaren duren en het pand staat tot die tijd leeg. Daarom is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang voor een periode van twee tot drie jaar.

‘Het is nog steeds oorlog in Oekraïne’, zegt burgemeester Jan Hamming. ‘Vrede lijkt nog heel ver weg en nog steeds zijn mensen op de vlucht. Na het uitbreken van de oorlog, hebben alle burgemeesters in Nederland de taak van het Rijk gekregen te zorgen voor voldoende opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. In gemeente Zaanstad vangen we nu ongeveer 300 vluchtelingen op. Dat doen we op de riviercruiseschepen aan de Havenstraat en in het oude schoolgebouw Et Buut in Zaandam. Maar deze plekken zijn niet voldoende. In Zaanstad zijn nog eens 700 plekken nodig. Het gebouw Saendenborch, op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg, is één van die plekken. In januari gaan we in gesprek met omwonenden over dit besluit. Daarnaast blijven we op zoek naar andere plekken waar we vluchtelingen kunnen opvangen ”.

Verbouwing

Het gebouw is eerder, in 2016, in beeld geweest voor de opvang van asielzoekers door het COA. Het plan dat toen is gemaakt is als basis genomen voor de noodopvanglocatie voor Oekraïners. Het gebouw wordt verbouwd naar kamers van ongeveer 40-45 m2, verdeeld over drie verdiepingen. De kamers worden gedeeld door 4 tot 6 personen. Er komen gemeenschappelijke ruimtes, zoals gedeelde woonkamers, toiletten, douches en een keuken waar vluchtelingen zelf kunnen koken. 

Na de verbouwing is er plek voor maximaal 450 personen. Het verbouwen duurt ongeveer 6 maanden. De planning is dat vanaf augustus 2023 Oekraïense vluchtelingen in het gebouw kunnen wonen.

Snel beslissen

De nood is hoog en dat vraagt om snelle beslissingen. Dat betekent dat er niet altijd genoeg tijd is om de buurt vooraf te informeren. Wij snappen dat de bewoners zich daardoor soms overvallen voelen. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn voor inwoners om er iets van te vinden. Bij de vergunningen die moeten worden aangevraagd kunt u een zienswijze of een bezwaar indienen. Als we daar meer over weten, informeren wij u via deze website.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl