Twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat voor opvang vluchtelingen

Twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat voor opvang vluchtelingen

Vanaf 1 mei komen er twee riviercruiseschepen naar Zaanstad voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De schepen, waar ongeveer 260 mensen tijdelijk kunnen wonen, zullen aanleggen bij de aanmeerplaats bij de Havenstraat in Zaandam. Daarnaast heeft Zaanstad, namens de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, de opdracht gegeven om 312 woonunits in te kopen die op termijn in de regio geplaatst kunnen worden. Naar verwachting zijn in september de eerste units klaar.

“We moeten ons realiseren dat er, figuurlijk in onze achtertuin, een oorlog gaande is die grote invloed heeft op ons allemaal”, zegt burgemeester Jan Hamming. “De afstand van Zaanstad naar Kiev is iets meer dan 2000 kilometer. Dat is twee dagen met de auto en minder dan drie uur vliegen. Het zijn onze buren die hulp nodig hebben. De gevolgen van de oorlog staan bij ons op de stoep, letterlijk. Mensen, vaak vrouwen en kinderen, staan met een koffertje met wat spullen en die ziel onder de arm op treinstations in Nederland. Zolang de bommen vallen in Oekraïne slaan er alleen maar meer mensen op de vlucht. Dan moet Nederland, dan moeten wij, klaar staan en helpen.

Dat betekent dat we de komende tijd, vaak heel snel, opvangplekken moeten gaan realiseren. De riviercruiseschepen zijn daar een voorbeeld van, net zoals de aanschaf van de woonunits. We proberen duidelijk en zorgvuldig te communiceren met de omgeving, maar we moeten tegelijkertijd snel knopen doorhakken en dat kan ervoor zorgen dat mensen zich soms overvallen voelen. We gaan er vanuit dat onze inwoners begrip hebben voor het feit dat we daadkrachtig handelen. De directe omgeving van de schepen ontvangt vandaag een informatiebrief van de gemeente. Ook gaan we  binnenkort met de omwonenden in gesprek over de kansen die de opvang biedt of de zorgen die mensen erover hebben”.

Opvang op twee riviercruiseschepen aan de Havenstraat

De gemeente zoekt in heel Zaanstad intensief naar opvangplekken voor Oekraïners die snel beschikbaar zijn. Een van die plekken die nu is gekozen is opvang in twee riviercruiseschepen. Hier kunnen in totaal ongeveer 260 vluchtelingen tijdelijk  verblijven, voor een periode van in ieder geval één jaar. De riviercruiseschepen kunnen per 1 mei worden aangemeerd op een binnenvaartligplaats aan de Havenstraat in Zaandam. Dit gaat wel ten koste van een ligplaats voor de binnenvaart. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen uit Oekraïne die nu in de hal van Taets op het Hembrugterrein worden opgevangen, zo veel mogelijk naar de schepen gaan.

312 modulaire woonunits

Op dit moment is er ook de mogelijkheid om 312 modulaire units aan te schaffen, waarin vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk kunnen verblijven. De burgemeesters in de VrZW hebben toegezegd gezamenlijk voor locaties te zorgen waar deze units geplaatst kunnen worden. Om snel te kunnen handelen heeft  de burgemeester van Zaanstad, die ook voorzitter is van de VrZW, namens alle partijen de opdracht verstrekt. Door deze opdracht worden er vanaf 1 september 25 units per week geleverd. De plekken waar deze geplaatst kunnen gaan worden zijn nog niet bekend.

Op basis van de huidige bouwmethodiek en materialen gaan de modulaire gebouwen minimaal 20 á 30 jaar mee. De kwaliteit is dusdanig dat de modules op langere termijn in principe voor diverse doelgroepen inzetbaar zijn, waaronder bijvoorbeeld studenten, starters, spoedzoekers en statushouders.

Grote opgave voor Zaanstad; 1.000 plekken nodig voor opvang langere tijd

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek Waterland betekent dit 2.000 plekken, waarvan Zaanstad – als grootste gemeente – ongeveer 1.000 plekken voor haar rekening neemt. Eerder werd Taets, beschikbaar tot 1 mei,  al in gebruik genomen als grootschalige opvang en nu komen daar de schepen bij. Hiermee zijn we er nog niet. Ook op andere plekken in Zaanstad kijken we naar oplossingen voor het opvangen van vluchtelingen. Welke dat zijn, weten we op dit moment nog niet. De verwachting is dat er binnen enkele weken nog meer locaties worden toegevoegd.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl