Onderwijs voor vluchtelingen uit Oekraïne

Onderwijs voor kinderen 

Leerlingen die nieuw zijn in Nederland gaan naar speciale scholen voor nieuwkomers. Het Nederlandse onderwijssysteem is anders dan in de Oekraïne. 

  • Kinderen van 2-3 jaar kunnen naar de voorschoolse opvang (peuterspelen).
  • Kinderen van 4-11 jaar gaan naar het basisonderwijs. 
  • Jongeren van 12-17 jaar gaan naar het voortgezet onderwijs.

Peuterspelen voor kinderen van 2 tot 3 jaar

Kinderen van 2 tot 3 jaar kunnen naar peuterspelen. Door spelenderwijs te leren worden de kinderen geholpen met de voorbereiding naar de basisschool (groep 1). Het gaat vaak om een aantal dagdelen per week. Peuterspelen wordt aangeboden door de kinderopvangorganisaties, zoals Babino en Freekids.Onderwijs voor kinderen van 4 tot 11 jaar

Kinderen van 4-11 jaar gaan naar de Kernschool in Zaandam. De schooltijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur. Voor meer informatie over inschrijving voor De Kernschool, stuur een mail aan info@kernschool.nl of kijk op de website van De Kernschool.

Onderwijs voor kinderen van 12 tot 17 jaar

Kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas in Krommenie. Meer informatie over de Internationale Schakelklas vindt u hier. En bij vragen of voor een inschrijving kunt u mailen naar a.hoek@isk-zaanstad.nl.

Kinderopvang voor kinderen van 0-12 jaar

Als ouder kan je gebruik maken van kinderopvang. In Nederland zijn er 2 soorten kinderopvang:

  • Kinderdagopvang; voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar van 07.00-18.30 uur.
  • Buitenschoolse opvang; voor kinderen van 4 tot met 12 jaar. Het gaat om opvang voor schoolgaande basisschool kinderen. De opvang is voor schooltijd, na schooltijd en in vakanties.

In Zaanstad heb je verschillende kinderopvang organisaties die kinderopvang aanbieden, onder meer Tinteltuin, Babino en Freekids. Vaak is een kinderopvang bij een school of in de buurt van een school.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van kinderdagopvang en buitenschoolse opvang. Voor meer informatie over onder meer het aanvragen van de toeslag, kijk dan op:

Vervoer naar school

Voor kinderen van 4-11 jaar die meer dan 6 kilometer van school wonen is vervoersondersteuning aan te vragen. Dat kan hier: Zaanstad.nl - Leerlingenvervoer - Leerlingenvervoer. Per leerling bekijken we in welke vorm we deze vervoersondersteuning kunnen geven.

Voor kinderen die minder dan 6 kilometer van school wonen of ouder zijn moet er zelf vervoer geregeld worden. Bijvoorbeeld een fiets.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl