Thuis onderdak aanbieden

Onderdak in huis bieden

Als u uw huis wilt openstellen om vluchtelingen op te vangen, kunt u zich als gastgezin bij Takecarebnb aanmelden. Zij verzorgen de werving, screening en begeleiding van gastgezinnen en/of woonruimte. Dit doet de gemeente niet. Op de website van Takecarebnb staan ook tips over het opvangen van vluchtelingen in huis.

U kunt zelf aangeven hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is. De opvang bij particulieren is in eerste instantie noodopvang. Op dit moment bekijken wij de mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting waar vluchtelingen langer kunnen blijven.

Contactgegevens aan gemeente doorgeven

In het geval u (een) Oekraïense vluchteling(en) in huis heeft opgevangen is het belangrijk dat u de vluchtelingen registreert bij de gemeente Zaanstad. Zo weten wij de mensen te vinden als wij hen willen informeren over belangrijke zaken. Ook kunnen wij zo de hulp bieden die nodig is. Voor het registeren kunt u bellen met 14 075 en vragen naar de afdeling Burgerzaken.

Heeft u vragen?

Voor vragen over het regelen van een verzekering, rechten, vergoedingen en juridische vragen kunt u contact opnemen met het landelijke telefoonnummer van Vluchtelingenwerk, telefoonnummer 020 627 7745.

foto van woningen in Saendelft

Tien tips voor het opvangen van Oekraïense vluchtelingen

  1. Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol.
  2. Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die beruchte Hollandse directheid, kies je woorden zorgvuldig.
  3. Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken.
  4. Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk.
  5. Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etcetera.

  6. Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant.

  7. Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.

  8. Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning). Er komen ook steeds meer lokale initiatieven om kinderactiviteiten te organiseren. Vraag bij uw gemeente om tips.

  9. Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen.

  10. Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente kan altijd een alternatief bieden.

Bron: Takecarebnb

foto van woningen in Zaanstad

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl