Leefgeld aanvragen

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op een financiële ondersteuning per maand. Dit wordt leefgeld genoemd. Dit bedrag is voor kleding en andere persoonlijke uitgaven. Om leefgeld te kunnen ontvangen, moeten vluchtelingen geregistreerd zijn in het Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zaanstad en een BSN-nummer hebben.

Hoe leefgeld aanvragen?

Vluchtelingen die in het BRP staan geregistreerd, kunnen het leefgeld aanvragen op het wekelijks inloopspreekuur op woensdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur in het stadhuis van Zaanstad, Stadhuisplein 100. U kunt zich melden bij de receptie, een afspraak maken is niet nodig. U  neemt dan mee: 

 • Uw identiteitsbewijs of paspoort en indien van toepassing van uw partner en kind(eren). Zij dienen ook bij de afspraak aanwezig te zijn.
 • Als u een Nederlandse bankrekening heeft geopend, neemt dan uw bankpas mee.
 • Kinderen van 18 jaar en ouder moeten zelf het leefgeld aanvragen.

Vluchtelingen die nog niet geregistreerd staan in het BRP kunnen bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Zaanstad een afspraak inplannen om dit te regelen of bel met 14 075. Vluchtelingen die op de opvangboot verblijven, nemen het ingevulde aanvraagformulier leefgeld mee naar de afspraak.  

Bedragen leefgeld

Het leefgeld voor vluchtelingen in een opvanglocatie van de gemeente is € 55,- per persoon per maand. Het leefgeld voor vluchtelingen bij gastgezinnen is  € 260,- per maand. Daarnaast ontvangen zij een extra wooncomponent van € 215 ,- per volwassene en € 55,- per minderjarige per maand. Hiermee kunnen zij vrijwillig een bijdrage betalen aan het gastgezin. De uiteindelijke hoogte van het leefgeld is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de vluchtelingen.

Soort opvangMaaltijden (per maand)Kleding en andere persoonlijke uitgaven (per maand)Extra bedrag voor woonlasten (per maand)Totaal (per maand)
Bij gemeente met maaltijden€ 0€ 55€ 0€ 55
Bij gemeente zonder maaltijden€ 205€ 55€ 0€ 260
Bij gastgezin (18 jaar en ouder)€ 205€ 55€ 215€ 475
Bij gastgezin (jonger dan 18 jaar)€ 205€ 55€ 55 € 315


Uitbetaling van het leefgeld

De uitbetaling van het leefgeld is op de eerste van de maand op een Nederlandse bankrekening. Heeft u nog geen bankrekening? Dan ontvangt u het bedrag voor leefgeld op een BNG prepaid pinpas die u van de gemeente ontvangt. Met deze pas en uw pincode kunt u bij elke betaalautomaat in Nederland betalen en contant geld opnemen.

Belangrijk om wijzigingen door te geven

 • Bankrekening
  Wanneer u een bankrekening heeft geopend, vragen wij u een foto van uw bankpas te mailen naar digitaal@zaanstad.nl met vermelding van uw BSN. Wij kunnen dan uw leefgeld naar u overmaken.
 • Verhuizing
  Als u verhuist, moet u dit doorgeven aan de gemeente Zaanstad. Ook dit kan via digitaal@zaanstad.nl.
 • Op reis
  Wanneer u op reis gaat buiten de gemeente, moet u dit melden via digitaal@zaanstad.nl. Wij zetten uw leefgeld dan tijdelijk stop, totdat u zich weer meldt bij de gemeente Zaanstad.
 • Betaald werk melden bij de gemeente 
  Als vluchtelingen uit Oekraïne betaald werk gaan doen, hebben zij geen recht meer op leefgeld. Dit geldt niet voor gezinsleden. Als u een baan heeft, dan bent u verplicht dit te melden bij de gemeente Zaanstad. Dit geeft u door via e-mailadres digitaal@zaanstad.nl.

Betaald werk melden bij de gemeente

Als vluchtelingen uit Oekraïne betaald werk gaan doen hebben zij geen recht meer op leefgeld.  Dit geldt niet voor gezinsleden. Als u een baan heeft, dan bent u verplicht om dit te melden bij de gemeente Zaanstad. Dit geeft u door via e-mailadres digitaal@zaanstad.nl.

Voor al uw vragen kunt u kijken op www.refugeehelp.nl. Meer informatie over leefgeld vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl