Praktische informatie

Voor vluchtelingen uit Oekraïne

Registratie Basisregistratie Personen (BRP)

Het is belangrijk dat Oekraïense vluchtelingen die in gemeente Zaanstad verblijven zich registreren in het Basisregistratie Personen (BRP) bij de gemeente Zaanstad. Alleen zo kunnen wij de hulp bieden die nodig is.  Met registratie in BRP krijgen vluchtelingen een BSN nummer dat nodig is voor het aanvragen van leefgeld. Ook is een BSN nodig om te kunnen werken. Registreren kan alleen op afspraak bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Zaanstad.

Maak hier een afspraak voor de registratieLeefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op financiële ondersteuning als zij ingeschreven staan in BRP. Dit wordt leefgeld genoemd. De Oekraïense vluchtelingen kunnen het leefgeld aanvragen in het stadhuis van gemeente Zaanstad in Zaandam (Stadhuisplein 100). Dit kan vanaf 25 mei tot en met 29 juni iedere woensdag van 09.00 tot 12.00 uur. Vluchtelingen kunnen zich melden bij de receptie van het stadhuis en worden dan verder geholpen door een medewerker van gemeente Zaanstad.

Meer over leefgeld aanvragen

Onderwijs

Oekraïense kinderen hebben recht op onderwijs en kunnen in Zaanstad naar school. Leerlingen die nieuw zijn in Nederland gaan naar speciale scholen voor nieuwkomers. In Zaanstad is dat voor het basisonderwijs de Kernschool, op de Panneroodstraat 3 in Zaandam. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar gaan naar de Internationale Schakelklas in Krommenie.

Meer over onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen

Werk

Vluchtelingen mogen op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming werken. Gemeente Zaanstad helpt de vluchtelingen uit Oekraïne op weg bij het vinden van betaald werk. 

Meer over hulp bij betaald werk vinden

Zorg

Als het nodig is, ontvangen Oekraïense vluchtelingen in Nederland medisch zorg. De kosten voor medische zorgen worden vergoed.

Meer over zorg voor Oekraïense vluchtelingen

 Gastgezinnen

Vangt u thuis vluchtelingen op of wilt u dat gaan doen? Op deze pagina leest u meer praktische informatie voor gastgezinnen. Zoals wat u allemaal moet regelen.

Meer informatie voor gastgezinnen

Informatiepakket

Download hieronder het informatiepakket

Informatiepakket_NL.pdf

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl