Meer informatie

Informatie in Oekraïens


Er zijn meerdere websites die informatie geven voor vluchtelingen en asielzoekers in het Oekraïens of Engels.

 • Vluchtelingen uit Oekraïne die momenteel in Nederland zijn, kunnen informatie vinden over hun verblijf op het platform RefugeeHelp. Deze website speciaal voor Oekraïense vluchtelingen kan worden ingesteld op Oekraïens, Russisch, Engels of Nederlands.

  De Nederlandse overheid zorgt ervoor dat Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Er zijn twee mogelijkheden.
  1. Op zoek gaan naar een opvanglocatie in een gemeente. Hiervoor kunnen vluchtelingen zich aanmelden bij een van de spreidingslocaties in Utrecht of Amsterdam.
  2. Verblijven bij een gastgezin. een gastgezin verblijven?
  Meer informatie vindt u op de pagina Onderdak.

 • Er is ook een WhatsApp hulplijn van het Rode Kruis +31 6 48 15 80 53. Daarnaast kunnen ze met praktische vragen terecht bij de Rode Kruis Informatielijn. Ze kunnen via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de eigen taal.

 • Informatie over vluchtelingenwerk in het Oekraïens: Belangrijke informatie in je eigen taal (vluchtelingenwerk.nl)

 • UNHCR voor asielzoekers en vluchtelingen in Nederland links en informatie over uiteenlopende onderwerpen. Deze website is in het Engels.

 • Informatie over zorgverzekering voor vluchtelingen: Op deze pagina leest u hoe de zorg voor Oekraïners in Nederland is geregeld. Let op: deze informatie is sterk aan verandering onderhevig. Houd deze website in de gaten voor wijzigingen. Heeft u een vraag over de vergoeding van zorg of de zorgverzekering en staat uw vraag er niet tussen? Bel dan gratis met de Zorgverzekeringslijn op 0800 - 6464644 of vanuit het buitenland +31 889009660. українець | Engels | Nederlands - Zorgverzekeringslijn

 • Voor vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen kunt u ook terecht bij de GGD: GGD voor Oekraïense vluchtelingen - GGD Zaanstreek-Waterland (ggdzw.nl)

 • https://help-ukraine.nl/refugee– Deze site is voor Oekraïense vluchtelingen in het Oekraïens gemaakt door Stichting Oekraïners in Nederland. Hier is informatie te vinden over status, registratie, sociale hulp, huisvesting, juridische kwesties, veiligheid, werk, kinderopvang, onderwijs, huisdieren, gezondheid en meer.

  Hotline (Oekraïens):
  +31 10 200 5661 (09:00 - 18:00, werkdagen)
   support@ukrainians.nl (dagelijks)
  Facebook: Oekraïners in Nederland

Nieuwsbrief

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen zich ook aanmelden voor de e-mailnieuwsbrief. Hiermee informeren we hen over praktische zaken voor hun verblijf in Zaanstad. Aanmelden voor de nieuwsbrief Oekraïne kan via de knop hieronder. 

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk hieronder de vorige nieuwsbrieven terug:

Nieuwsbrief 24 januari 2023

Nieuwsbrief 21 december 2022

Nieuwsbrief 30 november 2022

Nieuwsbrief 31 oktober 2022

Nieuwsbrief 14 oktober 2022

Nieuwsbrief 30 september

Nieuwsbrief 15 september 2022

Nieuwsbrief 30 augustus 2022

Nieuwsbrief 19 augustus 2022

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl