Aanvraag leefgeld voor vluchtelingen uit Oekraïne bij gastgezinnen

Aanvraag leefgeld vluchtelingen uit Oekraïne bij gastgezinnen


20 april 2022
Vluchtelingen uit Oekraïne hebben vanaf 1 april recht op een financiële ondersteuning. Dit wordt leefgeld genoemd. Dit bedrag is voor kleding en andere persoonlijke uitgaven. Om in aanmerking te komen voor leefgeld, moeten vluchtelingen geregistreerd zijn in het Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zaanstad en een BSN-nummer hebben.

Op donderdag 21 april, dinsdag 26 april en donderdag 28 april van 13.00 – 16.00 uur kunnen vluchtelingen het leefgeld aanvragen. Dit kan in Taets, Hemkade 16, Zaandam. Lukt het niet om een van deze dagen langs te komen? Als de nieuwe opvanglocaties openen, kunt u daar ook terecht om het leefgeld (met terugwerkende kracht) aan te vragen.

Wat is er nodig voor aanvraag van leefgeld?

  • Registratieformulier van het Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Zaanstad met het BSN-nummer (ook van partner en kinderen als dat aanwezig is)
  • ID of paspoort
  • Nederlandse bankpas, als u in Nederland een bankrekening heeft geopend.

Bedragen leefgeld

Het leefgeld voor vluchtelingen in een opvanglocatie van de gemeente is € 55,- per persoon per maand. Het leefgeld voor vluchtelingen bij gastgezinnen is  € 260,- per maand. Daarnaast ontvangen zij een extra wooncomponent van € 215 ,- per volwassene en € 55,- per minderjarige per maand.

Uitbetaling van het leefgeld

De uitbetaling van het leefgeld is op de eerste van de maand op de Nederlandse bankrekening. Vluchtelingen die geen Nederlandse bankrekening hebben, krijgen een bankpas van gemeente Zaanstad. In dit geval krijgen de vluchtelingen bij de aanvraag van het leefgeld te horen wanneer zij de bankpas kunnen ophalen. Op deze bankpas komt het leefgeld. Het leefgeld van de maand april wordt met terugkerende kracht uitbetaald.

Betaald werk melden bij de gemeente

Vluchtelingen uit Oekraïne die betaald werk gaan doen, hebben geen recht meer op leefgeld. Als u een baan heeft, dan bent u verplicht om dit te melden bij de gemeente Zaanstad. Dit geeft u door via e-mailadres digitaal@zaanstad.nl.foto van een balie

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl