Nieuws

Geslaagde buurtbijeenkomst opvangboten Havenbuurt

Gepubliceerd op 17 mei 2023
Afbeelding

Dinsdagavond 9 mei was er een buurtbijeenkomst in de lounge van  een van de boten aan de Havenstraat waar vluchtelingen uit Oekraïne worden opgevangen. Een bijeenkomst voor de bewoners van de boten, van de Havenbuurt en van het Zaaneiland om elkaar te ontmoeten, terug te blikken en vooruit te kijken. De Oekraïense bewoners wonen inmiddels eenjaar op de boten en verblijven hier nog een half jaar. De boten worden nog  tot en met 30 november als opvanglocatie gebruikt, daarna gaan de boten weg.

Het was een mooie avond waar in ongeveer 100 bewoners van de boten, de Havenbuurt en het Zaaneiland aanwezig waren. Er werden verschillende optredens verzorgd door de Oekraïense vluchtelingen.

Njestor Shalimov,  een talentvolle jonge Oekraïense pianist,  verzorgde het ontvangst en speelde tussen de andere optredens door. De gasten werden welkom geheten door Julius de Graaf ( locatiemanager van Leger des Heils) en Channah Draijer (wijkmanager gemeente Zaanstad). Alles werd vertaald naar het Oekraïens door Anja Geraschenko (gemeente Zaanstad).

Daarna volgde een theatraal optreden van het Oekraïens kinderkoor.Larisa Voytsekhovska droeg een krachtig gedicht voor en gitarist Volodymyr Gurtovenko zong en speelde verschillende Oekraïense en Engelse liedjes. Tussendoor gingen bewoners met elkaar in gesprek en werden voorzien van heerlijke Oekraïense hapjes en Nederlandse bitterballen bereid door het Ankor team.

De bewoners van de boten gaven aan zeer dankbaar te zijn dat ze op de boten kunnen verblijven en ervaren de wijk als prettig. Andersom vonden de aanwezige bewoners van de Havenbuurt en het Zaaneiland het erg leuk een kijkje te nemen en gaven aan dat ze de komst als positief hebben ervaren. Sommige bewoners maakten zich vooral zorgen om waar de bewoners nu naar toe gaan en hoe het met de jeugd gaat.

Afval en parkeren blijft wel een aandachtspunt. In de laatste periode dat de boten er nog liggen, wordt daar weer opgelet door de gemeente en Leger des Heils.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl